Diferiți, dar împreună

 
Ploiești, Prahova
Cioranii de Sus, Prahova
Cioceni, Prahova

Reprezentanții Comunităţii Prof 21 și ai Asociației Club Sportiv ,,Roțile Schimbării” Prahova au desfășurat miercuri (28.10.2015) și joi (29.10.2015) proiectul „Diferiți, dar împreună”. Scopul programului a fost acela de a dezvolta sentimentul de afiliere la grup, prin înțelegerea și cultivarea sentimentului de responsabilitate și prin dezvoltarea unor abilități de viață în rândul tinerilor, în contextul dezvoltării durabile. Activitățile l [...] vezi tot la despre »

Abilități vizate: Comunicare   Interrelaționare  

Metode folosite: Biblioteca vie   Filmul ca instrument de motivare   Jocul Adevăr sau Provocare în contextul dezvoltării durabile  

Activitatea recentă

 

Nu mai exista înregistrări.

Reprezentanții Comunităţii Prof 21 și ai Asociației Club Sportiv ,,Roțile Schimbării” Prahova au desfășurat miercuri (28.10.2015) și joi (29.10.2015) proiectul „Diferiți, dar împreună”. Scopul programului a fost acela de a dezvolta sentimentul de afiliere la grup, prin înțelegerea și cultivarea sentimentului de responsabilitate și prin dezvoltarea unor abilități de viață în rândul tinerilor, în contextul dezvoltării durabile.

Activitățile la care au participat peste 100 de elevi de gimnaziu și liceu s-au desfășurat sub forma unei întâlniri dintre elevi, cadre didactice și persoanele cu dizabilități din cadrul Asociației Club Sportiv ,,Roțile Schimbării”.

Elevii Școlii Gimnaziale „Lizeta Paul Grecianu” Cioceni, cei ai Școlii Gimnaziale din Cioranii de Sus și cei de la Colegiul Naţional ,,Alexandru Ioan Cuza” Ploiești au fost interesați să afle povestea lui Costin și a Ceciliei, membri ai Asociației Club Sportiv ,,Roțile Schimbării”, și felul în care o dizabilitate îți poate schimba viața.
În cadrul activității, au avut loc demonstrații interactive de simulare a unei dizabilități (locomotorie, vizuală) cu scopul de a conștientiza această problematică. Maria, una dintre eleve, a mărturisit că nu ar deranja-o dacă ar avea un coleg de clasă care folosește scaunul rulant pentru că „și el e om și are aceleași nevoi ca și noi”. O altă metodă inedită aplicată în cadrul proiectului a fost așa numita ,,Bibilioteca vie”, o modalitate de a interacționa cu reprezentanții asociației. Astfel, Costin şi Cecilia au fost „cărţile vii”, iar cititorii au fost elevii. Acest exerciţiu a avut rolul de a promova diversitatea și demnitatea umană și de a încuraja dialogul între oameni, atitudinile deschise și non-discriminatorii. Costin și Cecilia, reprezentanții ONG-ului care se ocupă de reintegrarea persoanelor cu dizabilități, au precizat faptul că deși au o dizabilitate locomotorie, respectiv vizuală, acestea nu i-a împiedicat să facă tot ceea ce și-au dorit. Costin Dumitru le-a spus elevilor: ,,Nu vă grăbiți să judecați după aparențe pentru că fiecare dintre noi are ceva special. Eu am o dizabilitate. Însă handicapul mi-l atribuie mediul înconjurător, în special prin lipsa accesibilității.”
Pe tot parcursul proiectului, membrii echipei au colaborat și cooperat pentru realizarea unor activități atractive, sensibile și cu impact asupra dezvoltării durabile. Numai lucrând împreună putem învinge barierele și să realizăm ceea ce ne-am propus.

Evenimentul a fost promovat on-line pe pagina Școlii Gimnaziale Cioranii de Sus, pe site-ul Asociației Club Sportiv ,,Roțile Schimbării” și printr-un articol într-un ziar on-line.
Ne dorim ca prin acordul de parteneriat cu membrii asociației să continuăm derularea și a altor acțiuni pe tot parcursul anului școlar, mai exact vizitarea sediului asociației și realizarea un meci de baschet între membrii asociației și elevi la Sala ,,Olimpia” Ploiești.

Programul s-a bucurat și de o mediatizare adecvată cum ar fi cea online:Imprimă

Iuliana Musca

Scoala Gimnazială Lizeta Paul Grecianu Albești-Paleologu, Prahova