Festivalul mărului

 
Mediaș, Sibiu
Căianu Mic, Bistrița-Năsăud

„Festivalul Mărului”, activitatea propusă şi desfăşurată în cele trei unităţi şcolare partenere, face parte dintr-un proiect mai larg denumit „Octombrie sănătos”. Acest proiect cuprinde mai multe activităţi menite să contribuie la formarea abilităţilor de viaţă ale elevilor pentru un stil de viaţă sănătos din perspectiva dezvoltării durabile, prin încurajarea consumului de fructe şi legume produse în regiune. Principalele obiective ale aces [...] vezi tot la despre »

Abilități vizate: Autoîngrijire   Comunicare   Interrelaționare  

Metode folosite: K-W-L (știu-vreau să știu-am învățat)   Peer learning   Preia și pasează   Storytelling (Arta povestirii)  

Activitatea recentă

 

Nu mai exista înregistrări.
„Festivalul Mărului”, activitatea propusă şi desfăşurată în cele trei unităţi şcolare partenere, face parte dintr-un proiect mai larg denumit „Octombrie sănătos”. Acest proiect cuprinde mai multe activităţi menite să contribuie la formarea abilităţilor de viaţă ale elevilor pentru un stil de viaţă sănătos din perspectiva dezvoltării durabile, prin încurajarea consumului de fructe şi legume produse în regiune.
Principalele obiective ale acestei activităţi au fost: conştientizarea unui număr de aproximativ 60 de elevi de la cele trei unităţi şcolare asupra beneficiilor consumului de mere, stimularea cumpărării de fructe de sezon de la producătorii locali și interrelaţionarea în cadrul echipelor de lucru.

Activitatea a debutat prin utilizarea metodelor non-formale „Preia şi pasează” şi „Storytelling”, descrise pe platforma comunităţii Prof21. În cadrul primei metode, elevii şi-au pasat câte un măr şi au contribuit pe rând la crearea unei poveşti pornind de la „A fost odată un măr care...” În final, au rezultat nişte poveşti destul de fantastice; elevii s-au amuzat şi au relaţionat foarte bine, obţinând astfel o atmosferă plăcută pentru continuarea activităţii. Utilizând a doua metodă, elevii au fost împărțiți pe echipe şi de data aceasta au creat poveşti mai serioase, având ca eroi tot merele. Aceste poveşti au fost mai apoi prezentate în faţa clasei și câteva dintre ele, cele mai frumoase, au fost selectate pentru a fi redate și colegilor din alte clase.
În următoarea etapă, elevii au fost antrenaţi pentru a găsi cât mai multe informaţii ştiinţifice despre aceste fructe şi de a le prezenta apoi într-o manieră atractivă. Cadrul de desfăşurare a fost unul „tematic” fiind aduse preparate tradiţionale (plăcintă cu mere, compoturi) şi, bineînţeles, mere. Informaţiile au fost scrise pe decupaje realizate, în cazul activităţilor desfăşurate la Mediaş, de către elevii Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă. Utilizând metoda „Peerlearning” poveştile şi informaţiile au fost, mai apoi, transmise și colegilor din alte clase.

Din mărturisirile copiilor ne-am dat seama că au apreciat activitatea, declarând că cel mai mult le-au plăcut sesiunile de degustare şi faptul că au creat „poveşti” pentru colegii lor mai mici şi că le-au putut împărtăşi informaţiile colectate pe parcurs. O elevă ne-a declarat: „Ne-am simţit ca nişte fraţi mai mari care îi învaţă pe cei mici lucruri bune”.

Suntem conștienți că această activitate nu va putea singură să schimbe prea mult situaţia existentă în ceea ce privește obezitatea la copii și consumul de dulciuri concentrate şi snacks-uri ca gustări în timpul pauzelor, dar este un început și ne propunem să continuăm aceste preocupări de formare a abilităţilor de viaţă prin vizitarea unor ferme pomicole sau pur şi simplu a unor grădini ale colegilor de la ţară, participarea la activităţi de grădinărit, organizarea de concursuri tematice, susţinerea de activităţi practice de creaţie plastică şi organizarea de expoziţii cu obiectele create.

De asemenea, vom continua colaborarea stabilită între unităţile şcolare în care s-au desfăşurat activitățile şi dorim să primim şi alte idei din parte comunității Prof21.Imprimă

ANA-MIRELA GORON

Liceul Tehnologic Ion Căian Românul Căianu Mic, Bistrița-Năsăud

GABRIELA SCHREINER

Gimnaziala "Ciresarii" Mediaș, Sibiu