Mănânc sănătos, deci...exist

 
Slobozia, Ialomița
Bușteni, Prahova

În cadrul activității ,,Mănânc sănătos, deci...exist!” am ales abordarea unei teme referitoare la alimentația sănătoasă deoarece, de-a lungul timpului, am observat că elevii noștri nu consumă alimente adecvate, ci preferă alimentele de tip fast-food, băuturile pe bază de cofeină, cele carbogazoase etc. Prin desfășurarea acestei activități, ne-am propus ca elevii să devină conștienți că este foarte important să consume alimente sănătoase și să [...] vezi tot la despre »

Abilități vizate: Autoîngrijire  

Metode folosite: Avantajele lucrului în echipă exemplificat prin animație   Biblioteca vie   Debate (Dezbaterea)  

Activitatea recentă

 

Nu mai exista înregistrări.

În cadrul activității ,,Mănânc sănătos, deci...exist!” am ales abordarea unei teme referitoare la alimentația sănătoasă deoarece, de-a lungul timpului, am observat că elevii noștri nu consumă alimente adecvate, ci preferă alimentele de tip fast-food, băuturile pe bază de cofeină, cele carbogazoase etc. Prin desfășurarea acestei activități, ne-am propus ca elevii să devină conștienți că este foarte important să consume alimente sănătoase și să adopte un regim alimentar corect.

Obiectivele acțiunii educaționale desfășurate de noi sunt dobândirea de informații referitoare la regimul alimentar corect și creșterea interesului elevilor pentru regulile unei alimentații sănătoase.
Activitatea a debutat cu o parte introductivă în care a fost prezentat atât proiectul ,,Dezvoltarea abilităților de viață ale elevilor în contextul dezvoltării durabile” și luna Prof21, cât și obiectivele acțiunii. În continuare, elevii au vizionat un filmuleț online urmat de o discuție cu invitați din partea Direcției Județene de Sănătate Publică, care le-au oferit informații despre regulile unei alimentații sănătoase și disfuncțiile care pot să apără în cazul unui regim alimentar eronat.

În continuare, a urmat ,,Să învățăm din experiența altora!”, în care, prin intermediul metodei ,,Biblioteca vie”, au fost împărtășite experiențele unor persoane care suferă de diferite boli digestive cauzate de o alimentație nesănătoasă. În final, s-au proiectat încă 3 filmulețe care au ilustrat efectele negative ale unei alimentații nesănătoase, urmate de un chestionar de evaluare a satisfacției.

La Bușteni, activitatea s-a desfășurat la atât la nivel liceal, cât și gimnazial, unde un număr de 108 elevi de liceu de la profilul Turism și alimentație publică au organizat un Târg de Toamnă, unde au expus preparate și decoruri realizate de ei la orele de specialitate, care promovează o alimentație sănătoasă. Elevii de la gimnaziu s-au documentat și au întocmit meniuri pentru diferite categorii de boli, realizând și o mică expoziție de plante aromatice. Și la Slobozia elevii au fost foarte interesați de tema discutată, au adus contribuții și cu exemple de bună practică acestei tematici.

Interpretarea chestionarelor de evaluare de la toate școlile implicate în proiect a evidențiat că peste 90% din elevi apreciază activitatea desfășurată și utilitatea, exprimându-și, totodată, dorința de a participa la acțiuni asemănătoare.

Acțiunea desfășurată în cadrul lunii Prof21 nu se vrea a fi una izolată deoarece intenționăm să continuăm promovarea dezvoltării abilităților de viață la elevi prin derularea unor proiecte pe tema stilului de viață sănătos - alimentație sănătoasă, în care să implicăm elevi de la mai multe clase și, dacă se poate, să extindem aceste proiecte la nivel local. Totodată, credem că ar fi foarte binevenită menținerea bunei colaborări în cadrul Comunității Prof21, în vederea derulării unor proiecte la scară mai mare, având ca temă dezvoltarea abilităților de viață la elevi.Imprimă

Cristina Aurelia Tamarjan

Liceul Tehnologic "Mihai Eminescu" Slobozia, Ialomița