NIOS - Născut din Inimă pentru Ochi și Suflet

 
Vrănești, Argeș
Vlădești, Alba
Pitești, Argeș

ANIOS - atelierele de lucru ale proiectului “NIOS-Născut din inimă, pentru ochi şi suflet!”, au fost un prilej pentru elevii din trei şcoli argeşene de a demonstra că păstrarea tradiţiilor şi transmiterea lor către generaţiile viitoare poate fi o activitate îndrăgită de toţi. Astfel, dezvoltarea abilităților practice de viață prin crearea unor obiecte din materiale reciclabile a putut fi realizată cu succes folosind resursele din zonele în care trăie [...] vezi tot la despre »

Abilități vizate: Abilități practice   Comunicare   Gândire prospectivă  

Metode folosite: Avantajele lucrului în echipă exemplificat prin animație   Pentru ochi și suflet  

Activitatea recentă

 

Nu mai exista înregistrări.

ANIOS - atelierele de lucru ale proiectului “NIOS-Născut din inimă, pentru ochi şi suflet!”, au fost un prilej pentru elevii din trei şcoli argeşene de a demonstra că păstrarea tradiţiilor şi transmiterea lor către generaţiile viitoare poate fi o activitate îndrăgită de toţi. Astfel, dezvoltarea abilităților practice de viață prin crearea unor obiecte din materiale reciclabile a putut fi realizată cu succes folosind resursele din zonele în care trăiesc și învață elevii. Prin intermediul ANIOS elevii din cele trei școli s-au implicat în activități tradiționale ale județului precum ţesutul, prelucrarea lemnului şi a hârtiei. Copiii au arătat că frumosul nu trebuie să fie realizat neapărat din materiale costisitoare, ci poate fi creat şi din materiale reciclabile.

Preluarea tradițiilor locale a adus la școala Vlădești un meșter popular care a reușit să transmită copiilor modalitățile de prelucrare și folosire a lânii, firelor de melană, a bumbacului sau a firelor obținute prin deșirare. 21 de copii au participat la ANIOS, atelier care a reușit să descopere abilități practice până acum puțin dezvoltate. Profesorul coordonator şi meșterul popular au adus în fața copiilor activități tradiționale aproape de dispariție, cum ar fi torsul lânii, canura, țesutul în război și cusutul artizanal.

”Daaa, asta este o canură! O ajutam pe bunica să facă gheme din ea când eram mai mic. Acum nu am mai avut timp, dar îmi place ce facem acum. Mai vreau să învăț... .La război nu m-a lăsat până acum, eram prea mic”- elev din clasa a V-a.

Necesitatea reciclării materialelor, dar și nevoia de a folosi materiale tradiționale în activitățile din Şcoala Gimnazială Vrănești fac posibilă combinarea metodelor teoretice folosite în școală cu cele practice, mai puțin utilizate, iar metoda lucrului în echipă a stimulat nevoia de cooperare și de orientare a elevilor către un scop bine definit și asumat. Cei 19 elevi din Vrăneşti, îndrumaţi de un membru al Organizației „Fiii Satului Vrănești” au ales prototipurile de obiecte care trebuiau realizate, folosind modele de obiecte din comunitățile în care trăiesc elevii: linguri de lemn, vârtelnițe, platouri și jucării din lemn. Obiectele realizate au fost ornate cu simboluri tradiționale din zonă: romburi, spirale și elemente florale, astfel încât elevii au putut să clarifice relația dintre tradiție şi inovare.

Plăcerea de a mai fi măcar, o oră copii, i-a mobilizat și pe 15 liceeni ai fostului Liceu Tehnologic ,,Mihai Viteazul” din Piteşti, în cadrul ANIOS. Ei au dat frâu liber imaginației şi au confecţionat felicitări din hârtie prin arta rulării sau a împletirii pe un pieptene. Hârtia folosită la felicitări a fost colectată din deşeuri de la ambalaje florale şi reviste.
NIOS, va continua ca activitate de sine stătătoare în fiecare școală implicată în proiect, iar la anumite intervale de timp reprezentanții celor trei școli se vor întâlni în fiecare școală. pentru a găsi noi modalități de a desfășura activitățile proiectului și de a atrage și alți membri ai comunității în proiect. Activitățile au presupus stimularea abilităților practice și în același timp stimularea fanteziei creatoare, a curiozității legate de valorile trecutului și, mai ales, de lucru în echipă și cooperare. Dincolo de actul creării, de reacțiile spontane ale elevilor și de Luna Prof21, proiectul NIOS, a adus în aceeași încăpere generații diferite, unite de același gând: putem face lucruri durabile și prin refolosirea unor materiale, dar și prin uilizarea materialelor naturale în mod judicios.Imprimă

Ligia Cristinca Surugiu

Colegiul Tehnic "Costin D. Nenitescu"- structura Liceul Tehnologic "Mihai Viteazul" Pitești, Argeș

MIHAELA IVAN

Scoala Gimnazială nr. 1 Vladesti Vlădești, Argeș