Scrisoare dinspre trecut spre viitor

 
Râmnicu Vâlcea, Vâlcea

Atunci când vine vorba despre protejarea mediului, toată lumea se arată extrem de interesată, de preocupată să emită păreri, să critice, să caute posibili vinovați pentru situația în care ne aflăm în anul de grație 2015. În acest context, titlul activității propuse pentru Luna Prof21 a venit firesc. Din nefericire, foarte putini dintre cei care se declară apărători ai mediului au în vedere esența – viitorul - și ce facem să îl protejăm pentru a [...] vezi tot la despre »

Abilități vizate: Autoîngrijire   Comunicare   Gândire critică   Interrelaționare  

Metode folosite: Debate (Dezbaterea)   Filmul ca instrument de motivare  

Activitatea recentă

 

Nu mai exista înregistrări.

Atunci când vine vorba despre protejarea mediului, toată lumea se arată extrem de interesată, de preocupată să emită păreri, să critice, să caute posibili vinovați pentru situația în care ne aflăm în anul de grație 2015. În acest context, titlul activității propuse pentru Luna Prof21 a venit firesc. Din nefericire, foarte putini dintre cei care se declară apărători ai mediului au în vedere esența – viitorul - și ce facem să îl protejăm pentru a-l oferi generațiilor care vin după noi.

„Scrisoare dintre viitor spre trecut” este modul în care posteritatea atrage atenția prezentului asupra greșelilor pe care le face. Scenariul nostru anticipativ a plecat de la ideea că fiecare generație trebuie să fie integrată în cultura organizațională a școlii în care pășește. Astfel, elevele clasei a X-a profil sportiv de la Colegiul Energetic din Rm. Vâlcea au lansat colegelor din clasa a V-a următoarea invitație: „Pentru că toamna lasă pământul mai gol, mai trist, realizăm că natura are limite și lucrul acesta nu trebuie să ne lase nepăsători. În spiritul echității și fairplay-ului care ne caracterizează, vă invităm luni, 5 octombrie, ora 12.30, să ne gândim ce am putea face în mod responsabil să protejăm planeta, astfel încât aerul pe care îl respirăm, apa al cărei susur îl ascultăm și pământul de ale cărui roade ne bucurăm să rămână cât mai curate”.

Momentul de debut al activității a coincis cu Ziua Internațională a Educației, un motiv în plus să discutăm fără constrângerile unei ore de curs obișnuite despre calitatea mediului, despre schimbările climatice apărute în urma profundului – și aproape ireversibilului – proces de poluare al Terrei, dar și despre posibile soluții care să ne ajute să construim durabil lumea în care vrem să trăim noi, dar mai ales generațiile viitoare.
Echipele formate din eleve de clasa a X-a și a V-a au imaginat posibile situații viitoare, pe care le-au transpus în desene sau colaje, dar și un poster ce a conținut diferite mesaje adresate prezentului, pentru a-l trezi din letargie. Acestea, împreună cu filmul educațional proiectat și cu prezentarea Power-Point realizată, au tras un serios semnal de alarmă asupra micilor lucruri pe care le facem zilnic, dar care influențează decisiv planeta.

Cu sprijinul DJTS Vâlcea am participat la „Zilele voluntariatului” și am vrut să dăm un exemplu de implicare adevărată în interesul comunității. Ne-am amuzat, am râs, dar mai ales am facut zona limitrofă școlii una mai curată.

Mesajul nostru, al viitorului pentru trecut are în vedere străvechea legătură om-natură, căreia i se adaugă în timpurile acestea moderne educația. Iată, în final, câteva dintre mesajele noastre:
„Educația îl transformă pe om și, prin acestă transformare, creeaza NATURA”
„NATURA și EDUCAȚIA sunt asemănătoare…”
„Natura este singura carte în care fiecare păstrează câte un adevăr”
„NATURA este sufletul ARTEI”
„Omul poate stăpâni natura, cât timp ține seama de legile ei”
„Agresiunea împotriva mediului se întoarce împotriva noastră”
„NU DISTRUGE CEEA CE NU AI CREAT!”

Astfel, noi profesorii suntem încrezători și sperăm ca prin activitățile noastre să trăim într-o lume mai bună, iar elevii pe care îi îndrumăm trebuie să crească puternici pentru a construi societăți durabile.Imprimă

ANA-MARIA UDRESCU

Râmnicu Vâlcea, Vâlcea