Teatru Forum

Asociaţia REPER21 , Municipiul București
0

Descriere

Teatru-forum este un instrument de intervenţie socială dezvoltat în cadrul metodei teatrul oprimaţilor de către regizorul brazilian Augusto Boal. Piesele TF tratează teme şi probleme sociale din cele mai diverse (discriminare, violenţă, dependenţă, cetăţenie activă etc), punând în scenă diferite situaţii de opresiune în care protagonistul are parte de un final tragic. O piesă de teatru-forum depăşeşte cadrul unei piese de teatru tradiţionale prin faptul că este un dialog între audienţă şi scenă, în care publicul este provocat să devină spect-actor, să reacţioneze, să ia locul protagonistului sau al altor personaje şi să schimbe cursul acţiunii, oferind soluţii posibile la problema prezentată.

De ce teatru-forum ca metodă de educaţie non-formală? 
Metoda de teatru-forum stimulează creativitatea, dezvoltă gândirea laterală, contribuie la dezvoltarea personală a participanţilor şi stimulează creşterea încrederii în sine. Utilizând metoda teatru-forum se pot dezvolta abilităţi de viaţă precum lucrul în echipă, tehnici de negociere, luarea de decizii rapide în situaţii neprevăzute, empatie, creşterea spontaneităţii care contribuie la o relaţionare mai uşoară cu semenii. Nu în ultimul rând această metodă îndeamnă la acţiune, arătându-le participanţilor că schimbarea este posibilă, atunci când există implicare. 

Află mai mult: 

http://www.teatruforum.ro/resource.php?l=ro&m=8 

https://www.youtube.com/watch?v=cneUEfkFZLw&feature=youtu.be 
Film realizat de Societal în cadrul Laboratorului de educaţie nonformală, ediţia 2012, un eveniment organizat de programul Tineret in Actiune (www.tinact.ro).