15 iulie  -   Ziua Mondială a Abilităților Tinerilor

Postat la 15 iulie 2019 de Alexandru Gabor în categoria Știri15 iulie - Ziua Mondială a Abilităților Tinerilor


În fiecare an, pe 15 iulie, UNESCO-UNEVOC se alătură sărbătorilor din toată lumea pentru a celebra Ziua Mondială a Abilităților Tinerilor și a disemina conștientizarea importanței dezvoltării abilităților tinerilor. Stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite,  Ziua Mondială a Abilităților Tinerilor  este un prilej de a evidenția realizările tinerilor care au beneficiat de cursuri de formare a  abilităților și de a solicita un acces sporit la formarea și dezvoltarea abilităților pentru tineri din întreaga lume.

Tema din acest an, intitulată "Învățarea de a învăța pentru viață și pentru muncă", pledează pentru dezvoltarea abilităților ca un factor important în capacitarea tinerilor de a avea o slujbă decentă. Obiectivul pentru dezvoltare durabilă (SDG) 4 invită statele membre să "asigure o educație de calitate incluzivă și echitabilă și să promoveze oportunități de învățare de-a lungul vieții pentru toți". Învățarea pe tot parcursul vieții este, de asemenea, esențială pentru realizarea tuturor celorlalte SDG-uri, inclusiv SDG 5 privind egalitatea de gen; munca decentă și creșterea economică (SDG 8); și atenuarea efectelor schimbărilor climatice (SDG 13). Având competențe relevante, tinerii pot contribui la accelerarea progresului în ceea ce privește tranziția spre societăți echitabile și favorabile incluziunii, așa cum se prevede în Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă.

Conform unui raport recent al Organizației Internaționale a Muncii (OIM), rata globală a șomajului în rândul tinerilor este de 13%, de trei ori mai mare decât rata pentru adulți, 4,3% (2018 OIM). Un factor important pentru nivelul ridicat al șomajului în rândul tinerilor este nepotrivirea dintre abilitățile pe care absolvenții le au și abilitățile cerute de angajatori. Acest lucru are impact nu numai asupra economiilor, ci și asupra capacității tinerilor de a participa activ la societate.

Reducerea duratei de valabilitate a abilităților deja dobânidte, însoțită de necesitatea unor modalități de învățare profesională de calitate pentru a dobândi abilități (și pentru a recupera) pe piețele dinamice ale forței de muncă impune dezvoltarea unor sisteme corespunzătoare de educație și formare tehnică și profesională.

Ce oferă învătământul profesional și tehnic (TVET)  pentru dezvoltarea abilităților tinerilor?

Evoluțiile tehnologice rapide, provocările de mediu și schimbările demografice afectează modul în care lucrăm, trăim și învățăm. Sistemele TVET din întreaga lume sunt în prezent într-un porces de transformare și inovare pentru a răspunde provocărilor emergente. Această transformare, deși variată între regiuni și niveluri de dezvoltare, include o tranziție a TVET  spre un motor de dezvoltare a abilităților funcționale pentru ocuparea forței de muncă și dezvoltarea abilităților extinse și transversale care să permită absolvenților să aibă acces la noi oportunități de învățare și perfecționare în cursul vieții lor. Întrucât cerințele transversale de competențe continuă să evolueze, educația tehnică și profesională (TVET) oferă calea pentru tineri pentru a-și dezvolta competențele și tranziția către sectorul joburilor.

Vă puteți alătura UNESCO-UNEVOC pentru a celebra Ziua Mondială a Abilităților Tinerilor pentru a promova "Învățați să învățați pentru viață și slujbă"!

Ca parte a angajamentului continuu al UNESCO de a sublinia importanța educației și formării profesionale (TVET) în furnizarea de oportunități pentru tineri de a-și dezvolta abilitățile și de a accelera angajarea, sunteți invitați să luați parte la abilitățile de tineret mondiale Activitati de zi:

1. Competiția foto SkillsInAction de la UNESCO-UNEVOC

Această competiție a fost organizată în cadrul activităților Centrului Internațional UNESCO-UNEVOC pentru a marca Ziua Mondială a Competențelor Tinerilor.

Competiția de fotografie "Abilități în acțiune" 2019 evidențiază modul în care educația și formarea tehnică și profesională (TVET):

  • încurajarează ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor și a antreprenoriatului
  • promovarea TVET pentru toți
  • facilitează tranziția către societăți "ecologice" durabile
  • promovează tehnologiile informației și comunicațiilor (TIC) și a abilităților digitale

Câștigătorii din top 3 vor fi anunțați pe 15 iulie. Primul câștigător al concursului de fotografie #SkillsInAction va primi un premiu în bani și o excursie la Săptămâna europeană a abilităților profesionale din Helsinki, Finlanda, și felicitările Comisiei Europene.

2. Seria "Povestea Tinerilor inspirați în TVET"

Seria de povestiri evidențiază persoanele identificate de Centrele UNEVOC care promovează o imagine pozitivă a educației și formării tehnice și profesionale în comunitatea lor. Acești tineri sunt studenți, profesori / formatori sau absolvenți ai Centrelor UNEVOC. Accesați seria de povestiri aici:

3. Harta activităților Centrului UNEVOC

Centrele UNEVOC au fost încurajate să-și organizeze propriile activități pentru a marca Ziua Mondială a Abilităților Tinerilor. Vizualizați harta pentru a vedea cum rețeaua UNEVOC celebrează WYSD.

4. Expoziția ONU - "Inspirarea tinerilor și îmbunătățirea percepției abilităților "

O expoziție intitulată "Inspirarea tinerilor și îmbunătățirea percepției abilităților " se desfășoară în perioada 9-18 iulie 2019 la Viena.

 

(traducere de Alexandru Gabor dupa ONU https://unevoc.unesco.org/go.php?q=WYSD_2019

 

Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul Prof21 si te vom tine la curent cu evenimentele importante.